Son Güncelleme:
02/05/2021 - 16:55

Kaan Demiryürek

FDE'2002

Bölümümüzün 2002 mezunlarındanım. Stajyer olarak çalışmaya başladığım PepsiCo Ar-Ge bölümünde Türkiye, Doğu Avrupa ve ABD'de çeşitli rollerde bulundum ve halen kariyerime devam ediyorum.

Özel hayatımda ve kariyerimde ana motivasyonum hep "daima öğrenmek" olmuştur. Öğrenmeye devam ettikçe diğer beklentilerin zaten gerçekleşeceğine inanırım. Bu sebep ile ODTÜ ve Gıda Mühendisliği hocalarımın bizlere verdiği en başta "öğrenmeyi öğrenmek" olmak üzere, sorgulamak ve bilimsel yaklaşım okul yıllarımdan itibaren kişisel gelişimim ve kariyerim için, özellikle Ar-Ge fonksiyonu içinde eşsiz bir hazine olmuştur. Bu sebep ile değerli ve saygıdeğer hocalarıma ne kadar teşekkür etsem yetersiz kalır. Üniversitemiz ve Bölümümüzün bu açıdan kültürü fark yaratır ve gurur kaynağıdır. Kariyer yolculuğum sırasında birçok farklı kültür ve coğrafyada mühendis ve yönetici olarak çalışırken bu farkı net olarak tecrübe ettiğimi gururla söylerim.

Dünyamızın nüfus artış hızı ekilebilir alanların artış hızından çok daha fazla. Bunun yanında gıda üretimi ve tüketiminde yüksek oranlarda israf mevcut. Sadece bu iki veri dahi Gıda Mühendisleri için yüce bir amaca hizmet etmek ve olumlu olarak katkıda bulunmak fırsatı ortaya koymaktadır diye düşünüyorum. Bu sebep ile tüm dünya gıda endüstrisi ve akademik çevreleri çok iyi bir temel eğitim almış; bilimi, bilimsel yaklaşımı ve sürekli öğrenmeyi prensip edinmiş üstün nitelikli Gıda Mühendislerine ve Gıda Bilim insanlarına artan ihtiyaç duyuyor ve duyacaktır. ODTÜ Gıda Mühendisliği bölümümüz bu konuda fark yaratarak katkıda bulunmaya devam edecektir.


Zümrüt Begüm Saryal-Ögel

FDE-1985

ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü'nün ilk mezunlarındanım. Kaç yıl önce mezun olduğumu hesaplayınca moralim bozuldu... 32 yıl olmuş!!

Bizler Gıda Mühendisliği'nin ilk öğrencileri olarak birçok aşamadan geçtik diyebilirim. Öncelikle gerçek bir binaya ve bölüme sahip olabilmek için uzun süre bekledik. Sonuçta binamız olduğunu düşündüğümüz ve bu gün Kimya Mühendisliği'ne bitişik Türkçe Bölümü'nü barındıran barakadan mezun olduk. Ardından ancak 1997 yılında yeni binamıza kavuşabildik. Ben o dönemlerde artık master ve doktoramı tamamlamıştım ve bölümde Yardımcı Doçent olarak görev yapmaktaydım!

İkinci zorluğumuz mesleğimizin Türkiye'de hatta dünyada pek bilinmiyor oluşuydu. Öyle ki bir Gıda Mühendisliği meslek odası henüz yoktu ve bizler Kimya Mühendisliği meslek odasına kayıt olup oranın bir alt bölümü gibi faaliyet göstermekteydik. Daha sonra Gıda Mühendisleri Odası kurulunca Kimya Mühendisleri odasından çıkabilmemiz için bizlerden yüklüce bir para talep edilmişti!

İlk gıda mühendisleri olarak 'Gıdanın da mühendisliği mi olurmuş'.. 'Ahçı mı oluyorsunuz?' gibi alaycı sorulara maruz kalmamız da yıllarca katlanmak zorunda kaldığımız bir başka konu olmuştur.

Bu gün geldiğimiz noktadan geriye baktığımda, övünerek söyleyebilirim ki, o dönemde mezun olan tüm arkadaşlarım da ben de ülkemizde önemli mesleki konumlara gelebildik. Bu gün artık Gıda Mühendisliği'nin gerçekten önemli bir mühendislik dalı olduğu bilinmektedir. Gıda sanayii sadece ülkemizde değil tüm dünyada en önemli üretim alanlarından biridir. İşlenmiş gıdalar günümüzde çok fazla sorgulansa da, şu bir gerçektir ki, gıdaların kontrollü işlenmesi sayesinde insanlar güvenle tüketebilecekleri çok sayıda ürüne kolaylıkla ulaşabilmektedirler. Bu da özellikle şehirde ve yoğun bir tempoda yaşayan insanların hayatını kolaylaştırmıştır. Gıda sanayi gün gün daha da büyüyüp gelişecek bir sektördür. Bu bakımdan gıda mühendislerine, özellikle de kendisini geliştirebilen, araştırmacı ruhlu, problem çözebilen, grup-içinde uyumlu, tasarım yapabilen, ve güncel konuları yakından takip eden gıda mühendislerine her zaman ihtiyaç olacaktır.


Dr. Taylan KIYMAZ

FDE-1992

1971 Ankara doğumluyum. TED Ankara Kolejini bitirdikten sonra 1988 yılında ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümünü 1992'te tamamladım. 1993'te Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nda çalışma hayatına planlama uzman yardımcısı olarak başladım. 1996 yılında TMMOB Gıda Mühendisleri Odasının kurucu üyesi oldum ve Odanın yönetim ve denetim kurullarında görev yaptım.

1997 yılında planlama uzmanlığı sonrası ABD Purdue Üniversitesinde Tarım Ekonomisi yüksek lisans eğitimine gönderildim. 1999'da eğitimimi tamamlayıp kuruma geri döndüm. 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümünde ikinci yüksek lisans programını tamamladıktan sonra 2001'de aynı yerde başladığım iktisat doktorasını 2007 yılında bitirdim.

2012 Ekim ayından bu yana Kalkınma Bakanlığı Tarım Dairesi Başkanı olarak çalışma hayatına devam ediyorum. Birçok bilimsel yayın, çalışma ve araştırmam bulunmaktadır. ODTÜ Gıda Mühendisliği ve Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümlerinde ders verdim. Halen Başkent Üniversitesinde ders veriyorum.

Bölümümüz mezuniyetimiz sonrasında yeni binası ve öğretim üyeleriyle büyüdü ve kendi alanında sayılı bölümlerden biri oldu. Meslek alanımızda önümüzdeki yıllarda da yol gösterici rolünü devam ettireceğinden eminim. Nice öğrenciler yetiştirilmesini dilerim.


İlker GÖRBİL

FDE'98

1998 yılında ODTÜ Gıda Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra sırasıyla; 3 yıl Coca-Cola, 3 yıl L'oreal ve son 9 yıldır da Unilever şirketlerinin satış departmanlarında zincir müşteri yönetimi, distribütör yönetimi gibi marka ve müşteri büyütme odaklı alanlar üzerine tecrübe edindim. Şu anda Unilever müşteri geliştirme departmanında - Ankara'da – çamaşır ve ev bakım kategorisinde yerel zincirler müşteri yöneticiliği yapmaktayım.

Gıda mühendisliği, bana göre gün geçtikçe gelişen teknoloji ve yenilikler - artan küresel yatırımlar ile birlikte daha fazla önem kazanıyor, daha anlaşılır hale gelerek mühendislik pozisyonları içerisindeki yerini sağlamlaştırıyor.

Diğer okullara kıyasla ODTÜ de bu eğitimi alıyor olmak, mezun adaylarının hem akademik fırsatlara yönelmesi hem de mesleki açıdan tercih edilebilir olması açısından onları tartışmasız öne çıkartıyor.

Aynı zamanda, ODTÜ nün kazandırmış olduğu lider, araştırmacı, analitik, iyi bir takım oyuncusu olma özellikleri ile mezunlara mesleğinde ar-ge, üretim, satış, ithalat –ihracat, satınalma, kendi işini kurma gibi çok farklı alanlarda ve geniş bir yelpazede kariyer planları yapabilme imkanları doğuyor.


Ayça Akat Özyıldırım

FDE'2000

ODTÜ Gıda Mühendisliği bölümünden 2000 yılında mezun oldum. 2000-2002 yılları arasında European Master for Food Studies 'e gittim. Burada okurken Nestlé Fransa'daki araştırma merkezlerinden birinde uzun dönemli staj yaptım. Bu sırada Nestlé Türkiye'den aldığım teklifi değerlendirip Türkiye'ye döndüm ve işe başladım. Nestlé Türkiye'de önce Ar-ge, daha sonra ise satınalma ve satış bölümlerinde çalıştım. Nestlé sonrasında Tadım Gıda'da kısa sureli çalıştım. Son 5 yıldır Chr. Hansen firmasında çalışıyorum. Gıda ve İçecek Bölüm Müdürü olarak başladığım görevime son 2 yıldır da Genel Müdür olarak devam etmekteyim.

Tüm bu tecrübelerde ODTÜ'de öğrendiğim kitap bilgilerinden öt, ODTÜnün ögrettiği çalışma biçimi ve çok yönlü düşünme, İngilizce eğitim, iş hayatındaki ilerlememe olanak veren faktörler oldu. Ayrıca tanıştığım arkadaşlarım, üniversitenin eleştirel duruşu, güzel bir kampüsü ve sosyal imkanları olan bir üniversitede okumak da azımsanmayacak kadar değerliydi.

Tüm genç arkadaşlarıma da, düşünmelerine olanak veren ve istedikleri yönde giden bir eğitim hayatı diliyorum.